12/30/2023 - Adrian Roșian

Bună ziua, lume! Primul cluster de IT din județul Alba

Bună ziua, lume! (Hello world, pentru cunoscători) În numele AI3, primul cluster de IT din județul Alba, avem onoarea de a te invita cu drag să participi la prima noastră întâlnire oficială pentru a ne cunoaște. Deși întâlnirea e oficială atmosfera nu este - te așteptăm într-un cadru relaxat vineri, în data de 8 decembrie 2023 la ora 17:00 la Framm’s Strada Păcii Nr.13. Haide să ne spui și tu cum vezi viitorul IT-ului în Alba.

Așa începea pe pagina noastră de Facebook istoria primului cluster de IT din județ.

În 24 noiembrie AI3 a participat la TIMMCluj cu un stand generos sponsorizat de Xplication şi sprijinit de WhiteCity Code. Am primit feedback copleșitor de încurajator pentru planurile noastre în Alba. Cu Alexandru Băla, Claudiu Ceia și Adrian Roșian drept fondatori s-au pus imediat după târg bazele asociației profesionale AI3. Ideea de bază? Să creăm un spațiu de desfășurare pentru IT-ul din Alba în sinergie cu restul ecosistemului public și de business din județ.

Povestea din spatele numelui și logo-ului vrea să fie una despre Alba, Alba Iulia și poziționarea unică geografică a orașului, în timp ce menține ideea de inteligență ancorată în informație:

  • ideea evidentă de artificial intelligence de generația a 3-a, avansată
  • legătura cu Alba Iulia, reședința de județ, atât prin inițialele AI cât și prin alăturarea lui 3 față de I pentru a forma un B, deci AB
  • poziționarea Alba Iuliei la intersecția autostrăzilor A10 și A3 (10 + 3 = ? - ați ghicit, I3) la distanță egală de orașe mai mari și cu efervescență mai ridicată în IT, ceea ce nu înseamna altceva decât că le este foarte ușor Clujenilor și Sibienilor să ne viziteze

Activități de început? Trei mari și late: întâlniri săptămânale în care să ne cunoaștem, să ne organizăm și să facem schimb de know-how; Coder Dojo pentru suflet și viitor, în care să transmitem pasiunea viitoarei generații; și un festival anual digital ca eveniment IT recurent de referința pentru județ.

Extrasul din Statutul AI3 menționează scopul asociației, cu un argument destul de convingător pentru companiile locale de a se alătura:

Scopul principal al asociației îl reprezintă planificarea şi derularea de servicii şi activităţi care vizează promovarea şi elaborarea mecanismelor de susţinere a companiilor şi instituţiilor în sectorul IT C din zona județului Alba pentru creşterea competitivităţii acestora la nivel naţional şi internaţional, promovarea antreprenoriatului și identificarea opțiunilor de carieră și reprezentarea la nivel internațional a ecosistemului IT local.

Ce credem însă noi e ca viziunea, așa cum reiese ea din obiective și activitățile listate mai departe reprezintă esența spiritului clusterului: Alba are talent local (care ne-a surprins și încântat și pe noi în nenumarate rânduri) cu experiență în crearea de procese de lucru digitalizate câștigată cu prisos în lucrul cu clienți internaționali și în proiecte provocatoare profesional; această experiența poate fi valorificată cu efecte multiplicative considerabile în județul nostru dacă există cadrul organizațional care să alinieze interesele actorilor din business, cultură, turism, industrie, învățământ și administrație locale cu cele ale industriei de suport informațional. Stabilitatea și sustenabilitatea ecosistemului local și capacitatea acestuia de a genera valoare și conditii de trai la niveluri ridicate sunt strâns conectate cu abilitatea de a lucra împreună pentru eliminarea obstacolelor și amplificarea efectelor eforturilor făcute cu profesionalism în fiecare industrie în parte. Domeniul IT&C are această versatilitate meta-industrială și Alba merită un cluster de IT care să reunească aceste acțiuni.

Așadar la TIMM suportul a fost copleșitor: Ruxandra Dobre de la Antimony s-a oferit cu drag să ne sponsorizeze evenimentul din vară cu aplicația lor de management și să ne sprijine cu experiența în organizarea de evenimente. Cele mai interesante discuții le-am avut cu Ciprian Caprioara și Căprioară-Marina Eva de la 20robots care au fost chiar mai entuziasmați decât noi de întreaga inițiativă.

Cu energia dată de această primă experiență pozitivă am mai organizat în 2023 încă patru întâlniri săptămânale, două Ateliere și două Anti-Ateliere, la care prezența oamenilor din Alba interesați de IT a fost incredibilă și am demarat procedurile legale pentru înființarea asociației. O să avem multe de povestit despre toate planurile noastre, suntem entuziasmați!

Contactează-ne

Ai ceva să ne spui? Intră acum în legătură cu un membru AI3!

salut@ai3.ro

Bulevardul Revoluției 1989 1G

Asociația AI3, înregistrată sub numărul 8/04.03.2024 în RSAF, având CUI 49718128 și înscrisă în REC din 22.04.2024

Acceptăm donații și ne poti sprijini activitatea sau pur și simplu poți să ne urmărești în Social Media ca să ții pasul cu noi!